Oedeem
Algemene uitleg over oedeem
Het menselijk lichaam bestaat voor 2/3 deel uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, de bloedbanen, lymfebanen en de hersenbanen.
Het lymfestelsel (lymfvaten en lymfknopen) speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die daar een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult.
Deze functie kan bemoeilijkt worden, bijvoorbeeld door een trauma, stress of kanker.
Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. In dit geval kan drainage van het lymfesysteem weer op gang gebracht worden zodat nieuwe banen worden aangemaakt zodat het overtollige vocht afgevoerd wordt.
Lymfoedeem
Er zijn 2 soorten lymfoedeem t.w.,
- primair lymfoedeem; als er een afwijking in het lymfesysteem is die al bij de geboorte aanwezig is.
- secundair lymfoedeem; als het lymfesysteem iets is beschadigd, bijvoorbeeld door een trauma, (borst)kankeroperatie of bestraling.
Veneus oedeem
Dit ontstaat doordat er een te hoge druk ontstaat in het veneuze gedeelte van de bloedsomloop.
Lipoedeem
Dit is een chronische aandoening van het vetweefsel, vrijwel uitsluitend voorkomend bij vrouwen.
Vaak worden bij patiënten met lipoedeem andere klachten gezien zoals moeheid, pijn bij aanraking van de huid en snelle overbelasting. Men is zich dit niet eens bewust.
De behandeling van oedeem bestaat uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden
Manuele lymfdrainage: dit is een therapie waarbij met rustige massagehandgrepen het natuurlijke pompmechanisme van het lymfestelsel wordt gestimuleerd en waardoor de transportcapaciteit van het lymfestelsel wordt verhoogd.
Specifieke oedeemhandgrepen: stevige massagehandgrepen waarmee verhardingen of littekenweefsel wordt behandeld.
Compressietherapie: om de afname in omvang zo snel mogelijk te realiseren zal er in de meeste gevallen gezwachteld worden. Als het overschot aan vocht weg is, zal er meestal een therapeutisch elastische kous worden aangemeten om het effect van de therapie te behouden.
Bewegings- en ademhalingsoefeningen: in veel gevallen bestaat er naast het lymfoedeem een bewegingsbeperking in bijvoorbeeld een operatiegebied. Ook kan bewegingsomvang en spierkracht afgenomen zijn, mede door het lymfoedeem. Met behulp van oefeningen kan de functie van uw ledemaat verbeteren. Specifieke oefeningen met betrekking tot uw ademhaling verbeteren de afvoer van lymfevocht.
Voorlichting, zelfmanagement: u wordt voorgelicht over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Dit zijn zaken waarmee u zelf aan de slag kunt gaan. Tevens wordt u begeleid in het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.